Levensbeschouwing op school

Beste ouders,

Binnen het officieel onderwijs kunnen jullie kiezen in welke erkende levensbeschouwing jullie kind(eren) twee lestijden per week les zal (zullen) krijgen. 


In Vlaanderen kunnen ouders kiezen tussen volgende levensbeschouwelijke vakken :

- Rooms-Katholieke godsdienst

- Protestantse godsdienst

- Islamitische godsdienst

- Israëlitische godsdienst

- Orthodoxe godsdienst

- Anglicaanse godsdienst

- Niet-confessionele zedenleer

Speciaal daartoe opgeleide leerkrachten zullen jullie kind(eren) twee lesuren per week les geven in de door jullie gekozen levensbeschouwing. Deze keuze wordt gemaakt bij de eerste inschrijving. De school bezorgt daartoe het officieel keuzeformulier.

Die keuze loopt verder door in de volgende leerjaren, tenzij vóór het einde van het schooljaar een andere keuze wordt doorgegeven. Veranderen in de loop van het schooljaar is niet mogelijk.

De levensbeschouwelijke vakken werken aan de ontwikkeling van de leerling tot een volwassen en gelukkige persoonlijkheid. Het is belangrijk dat de leerling een positief zelfbeeld ontwikkelt gebaseerd op de beleving van de eigen levensbeschouwing. Daarvoor is zowel kennis van de eigen levensbeschouwing nodig als leren omgaan met verschillende visies binnen deze levensbeschouwing.

Wie een positief zelfbeeld heeft, kan tot dialoog komen en samenleven met anderen. Een levensbeschouwelijke identiteit ontwikkelt zich ook door contact met andere levensbeschouwingen. We beogen dit met de interlevensbeschouwelijke samenwerking. Leerlingen leren andere levensbeschouwingen kennen door contacten met vertegenwoordigers ervan. Ze leren met respect en empathie omgaan met de anderen. Leerlingen denken na over de rol van levensbeschouwingen in de samenleving. Ze nemen afstand van vooroordelen en stereotypen. Ze ontwikkelen vaardigheden om in een samenleving met verschillende levensbeschouwingen samen te leven. Ze herkennen afspraken en regels die nodig zijn voor het samenleven in verdraagzaamheid. De gezamenlijke projecten worden uitgewerkt door de leerkrachten levensbeschouwing. De projecten duren in elk leerjaar twee tot zes lesuren per schooljaar.


Op dit moment worden de volgende godsdiensten en niet-confessionele zedenleer onderwezen door de volgende leerkrachten :

- Rooms-Katholieke godsdienst : juf Ellen

- Niet-confessionele zedenleer : juf Evi

- Islamitische godsdienst : juf Naoual (1ste 2de en 3de leerjaar)

- Islamitische godsdienst : juf Fatima (4de 5de en 6de leerjaar)

Voor meer informatie over de levensbeschouwelijke vakken verwijzen wij jullie graag door naar de brochure van de onderwijsinspectie.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin